Menu Sluiten

Social media account sluiten na een overlijden

Als u een social media account wilt verwijderen nadat er iemand is overleden dan gaat dit het snelst als u beschikt over de inloggegevens van het social media account. Heeft u deze niet dan zijn er ook andere mogelijkheden om een social media account te sluiten. Zo kunt u het account verwijderen door middel van een kopie van de akte van overlijden. Let er alleen wel op dat het enige tijd in beslag zal nemen voordat de wijziging is doorgevoerd. Het gaat hier vaak om internationale bedrijven, waardoor dergelijke aanvragen meer tijd in beslag nemen.

In plaats van het account helemaal te verwijderen kunt u er bij Facebook en Instagram ook voor kiezen om van het account van de overledene een herdenkingspagina te maken. Het profiel blijft op deze manier wel zichtbaar, maar foto’s en berichten worden niet verwijderd en vrienden kunnen nog steeds een bericht sturen naar het account van de overledene.

Sommige nabestaanden kiezen ervoor om het account van de overledene te laten bestaan. Wellicht willen zij graag dat deze pagina actief blijft zodat ze hierop herinneringen kunnen plaatsen en af en toe nog eens een berichtje kunnen verzenden aan degene die hun dierbaar was. Een nadeel van het aanhouden van een account kan zijn dat bepaalde meldingen worden weergegeven. Zo worden bij Facebook verjaardagen weergegeven, en zo ook dus de verjaardag van de overledene. Facebook geeft ook herinneringen weer. Een foto welke jullie samen gedeeld hebben kan weer in beeld komen met daarbij hoeveel jaren geleden die genomen is en waarom. Dit kan natuurlijk erg pijnlijk zijn wanneer dit in beeld komt. Maar voor een ander is dit juist weer een mooi moment om als nabestaande weer even extra stil te staan bij deze mooie herinnering.

Hieronder vindt u een lijst van meest gebruikte social media en de opties voor wat te doen met het account van degene die is overleden:

Facebook

Instagram

Twitter