Menu Sluiten

Uitvaarten en corona

Uitvaartverzorging Agterberg volgt de ontwikkelingen rondom het coronavirus en geeft op deze pagina eventuele updates met betrekking tot het virus en een uitvaart. Wij volgen hierin de instructies van het RIVM.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen via ons telefoonnummer 030 251 09 82 of mail naar info@agterberg.nl

Veelgestelde vragen

Een dierbare komt te overlijden en is misschien besmet met het coronavirus. Wat moet ik doen?

U meldt het overlijden op dezelfde manier, wij zijn dag en nacht bereikbaar via ons telefoonnummer 030 251 09 82. Geef daarbij wel aan dat het mogelijk gaat om een coronabesmetting.

Is iemand die overleden is aan het coronavirus nog besmettelijk?

Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na overlijden. Met het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en het uitvoeren van handhygiëne zijn de risico’s op besmetting tot een minimum te beperken.

Komt de uitvaartverzorger bij ons thuis om de uitvaart te bespreken?

Wij waarborgen de veiligheid van u en onze medewerkers en willen voorkomen dat wij een rol spelen in het verspreiden van het coronavirus. Wij geven er de voorkeur aan om de uitvaart telefonisch te bespreken of op kantoor te laten plaatsvinden. Op ons kantoor hanteren wij ook de 1,5 meter afstand. Als er een vermoeden is van een besmetting bij nabestaanden dan wordt alles telefonisch of via beeldbellen besproken.

Is een thuisopbaring mogelijk?

Dit is mogelijk. Een thuisopbaring verzorgen wij mits op dit adres geen personen wonen die besmet zijn met het coronavirus.

Als de overledene (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus nemen we een aantal aanvullende maatregelen. Onze uitvaartverzorger zal u hierover informeren.

Op de regels voor het ontvangen van bezoek zijn bij een thuisopbaring geen afwijkingen. Ook dan geldt dat u maximaal 1 persoon per dag mag ontvangen. In een uitvaartcentrum gelden andere regels en kunt u met meer personen afscheid nemen.

Kan een rouwbezoek doorgaan?

Er is ook een maximum aantal gasten van toepassing voor een rouwbezoek. Hierdoor is een openbaar rouwbezoek niet mogelijk maar enkel in besloten kring. De bezoekers kunnen we verspreiden over meerdere bezoeken. Neem contact met ons op via 030 251 09 82 voor meer informatie over rouwbezoeken.

Hoeveel personen mogen er aanwezig zijn bij de uitvaart?

Mensen die bijeenkomen voor een uitvaart zijn uitgezonderd van de regels voor maximale groepsgrootte. Bij een uitvaart mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn (update 26-01-21). Let op, dit aantal is natuurlijk afhankelijk van de locatie, de 1,5 meter afstand moet natuurlijk aangehouden kunnen worden. Hierdoor zijn de regels qua aantal personen per begraafplaats/crematorium verschillend.

Aanwezigen moeten altijd 1,5 meter afstand (kunnen) houden en een vaste zitplaats hebben. Daarnaast moet iedere bezoeker zich aanmelden en krijgt hij of zij bij aankomst een gezondheidscheck.

Voor het maximaal aantal aanwezigen tellen niet mee:
- personeel van de uitvaartonderneming;
- geestelijke medewerkers;
- medewerkers van de begraafplaats of het crematorium.

Mag iemand met gezondheidsklachten naar een rouwcentrum of uitvaart komen?

Gezondheidsklachten (hoesten, kortademigheid, verkoudheid of koorts) kunnen voortekenen zijn dat iemand besmet is met het coronavirus. In lijn met de richtlijnen van de overheid vragen wij deze mensen met klem om thuis te blijven en op een andere manier medeleven te tonen met de nabestaanden.

Wat is het advies over het dragen van een mondkapje?

Vanaf 26 juni 2021 vervalt de verplichting om in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs en bij contactberoepen een mondkapje te dragen. In sommige situaties zoals in het openbaar vervoer blijft het voorlopig wel verplicht om een mondkapje te dragen omdat daar niet altijd de 1,5 meter afstand kan worden gehouden. De basisregels blijven van kracht en zijn essentieel om de verspreiding van het coronavirus te verkleinen.

naar boven